Gęsie łapki
Przy piąteczku jak zawsze coś jadalnego. Dzisiaj przepis dla leniwych albo jak nie masz czasu na stanie pół dnia w kuchni.
Nie wiem jakie gęsi miał autor przepisu ale te które ja widziałem nigdy nie miały wytaplanych łapek w cukrze, zdecydowanie nie było to nic słodkiego.;)
Składniki:
– 200 g sera twarogowego
– 200 g masła
– 300 g mąki
– 2 jajka
Dodatkowo:
– 1 szklanka cukru do obtoczenia i obsypania ciastek
Zimne masło kroimy w kawałki i dodajemy twaróg, mąkę, jajka i zagniatamy jednolite ciasto. Warto schłodzić je przez około pół godziny w lodówce.

Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wycinamy okrągłym wykrawaczem albo szklanką średniej wielkości kółka.
Każde kółko składamy na pół, obsypujemy cukrem, jeszcze raz na pół i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na koniec wszystkie ciastka można jeszcze obsypać pozostałym cukrem.

Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 st. C. Smacznego!