Jebać biedę na truskawkowo
Kruche ciasto
- 250 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 125 g masła
- szczypta soli
- 1 żółtko
Krem
- 250 g mascarpone
- 150 g śmietany kremówki 30%
- 60 g cukru pudru
- 400 g truskawek

Najprostsze ciasto świata które nie wymaga stania przez pół dnia w kuchni ale zdecydowanie za szybko znika. Połącz wszystkie składniki kruchego ciasta ze sobą. Klasycznie – ręcznie, wersja burżua mikser/robot kuchenny. Pakujemy w folię i chowamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy i wrzucamy do formy. Pamiętaj nakłuć spód żeby za bardzo nie wyrósł oraz obciążyć go czymś w trakcie pieczenia. Polecam ceramiczne kulki, wielorazowego użytku, o ile koty nie podpieprzą do zabawy.
Pieczemy ciasto w 180 st. ok 30-40 minut. Upieczony spód studzimy i dopiero wtedy można zabrać się za krem. Tutaj procedura ta sama co w poprzednim przypadku. Miksujemy wszystko do uzyskania gęstej i jednolitej masy. Wszystko JEB! na spód i okraszamy truskawką czy jakimkolwiek innym świeżym owocem. Omijaj mrożonki bo jak puszczą sok to Twoje ciasto będzie przypominało miejsce zbrodni. Smacznego!