Mus czekoladowy
Nadeszła wiekopomna chwila żeby piątek podsumować czymś co będzie się nadawało do spożycia. Pojawił się kiedyś taki słoik u nas w domu, dobre to było więc się zabrałem za czytanie składu. Okazało się ze jest zaskakująco prosty jak na deser i można go zrobić w kilka minut, przechowywać w lodówce na trudniejsze czasy bo wiadomo że czekolada wspomaga produkcję dopaminy 🙂
Frustratowa porwała dzisiaj jeden do pracy niestety jeszcze przed dodaniem orzechowych ozdobników.

- 100 g czekolady (wersja słodka – mleczna, wersja nieprzesłodzona – gorzka)
- 1 jajko
- 50 g mleka
- 30g cukru
Czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na chwilę do schłodzenia. Oddzielamy żółtko od białka. Żółtko mieszamy z wystudzoną czekoladą a białko ubijamy na sztywną pianę. Na koniec pozostaje połączyć obie części delikatnie ze sobą tak aby nie oklapnęły białka. Po godzinie leżenia w lodówce deser jest gotowy do jedzenia 🙂