Simit
Tureckie bajgle lekko słodkie, chrupiące, z miękkim wnętrzem. Idealne na przegryzkę bez dodatków ale można też z nich zrobić kanapki
Ciasto
650g mąki
25g drożdży świeżych albo 12g suchych
250g mleka ciepłego
100g wody
1 roztrzepane jajko
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
Posypka
3 łyżki miodu
3/4 szklanki wody
sezam, sól morska, kokos
Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do miksera z hakiem i mieszamy około 10 minut. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Kiedy już podwoi swoją objętość wyrabiamy je jeszcze przez chwilę i dzielimy na 8-10 równych części. Z każdej uformować wałeczek długi na jakieś 70-80cm, złożyć na pół i skręcić w warkocz. Końcówki łączymy formując w ten sposób bajgla. Typ poniżej robi to pewnie całe życie więc nie przejmujcie się jak wyjdzie mniej perfekcyjnie 🙂


Do miseczki wlewamy 3/4 szklanki wody i rozpuszczamy w niej miód. Każdy bajgiel maczamy otrzymanym syropie a następnie w posypce. Oryginalnie jest to sezam ale cokolwiek sypkiego znajdziesz w szafce to też się nada.
Odkładamy na blachę na kwadrans do podrośnięcia i na koniec przekładamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 200st na 20-25 minut.
