Skořicové vruty
Czesi nie tylko z piwa słyną ale również z całkiem niezłej kuchni która u nas bywa mocno niedoceniana. Bogaty wachlarz przegryzek do piwa czy deserów potrafi wprawić w niemałe zakłopotanie kiedy próbujemy coś wybrać w „krecikowej” knajpie.
Pozor! Najważniejsze to zapamiętać że čerstvý to świeży. Uwielbiałem słuchać w ostatnie wakacje czeskich wiadomości w radiu jak zapowiadali że już za chwilę będą „čerstve newsy” 😀
Dzisiaj nic skomplikowanego, raczej wariant dla tych co mają w domu kilka podstawowych produktów i zapomnieli zrobić zakupy przed długim weekendem. Niezbędne będą:
– 200 ml mleka
– 20 g drożdży świeżych (čerstvých ;))
– 80 g cukru
– 400 g mąki przennej
– 50 g masła
– 30 g oleju
– 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
– 4 łyżki cukru pudru
– 2 łyżeczki cynamonu
Zagrzej mleko z cukrem do temperatury ok 30 st. Przelej do miski i dodaj drożdże. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki: mąkę, masło, olej, jajka. Mieszamy wszystko, najlepiej wyrabiać robotem z hakiem aż nie powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
Musimy teraz się uzbroić w godzinę cierpliwości. Ciasto musi nieco wyrosnąć a najlepiej żeby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie dzielimy je na równe porcje 8-12 – w zależności od tego ile ciastek chcecie finalnie uzyskać, ale pamiętaj że urosną jeszcze sporo w trakcie pieczenia.
Z każdej porcji rolujemy długie wałki i zawijamy je w warkocz.

Smarujemy niewielką ilością roztopionego i przestudzonego masła i posypujemy wymieszanym cynamonem z cukrem pudrem, zostawiamy tak przygotowane warkocze na jeszcze kwadrans aby trochę podrosło. Możesz w tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st. Ciastka pieczemy w tej temperaturze około 20 minut.
